Onze kosten

Vaak wordt ons gevraagd hoe het kan dat wij per saldo kosteloos werken. Het antwoord is voor ons eenvoudig, maar voor u niet altijd duidelijk. Daarom wordt het kostenaspect hier nader toegelicht. Geeft u uw boete aan ons in behandeling, dan zijn er uiteindelijk twee uitkomsten mogelijk.

U krijgt geen gelijk

Als wij besluiten uw zaak in behandeling te nemen, dan kan het zijn dat u geen gelijk krijgt. Wij hebben dan wel (juridische) werkzaamheden voor u verricht. Zo hebben wij een dossier opgesteld en we hebben een goed onderbouwd administratief beroepschrift opgesteld. Misschien zijn we zelfs voor u in beroep gegaan bij de kantonrechter. Mocht onze rechtsbijstand u niet hebben geholpen, dan zijn de kosten daarvan voor ons. U betaalt ons in het geheel niets. Deze werkwijze wordt ook wel ‘no cure, no pay’ genoemd. Met andere woorden: geen resultaat, geen kosten.

U krijgt (deels) gelijk

Krijgt u geheel of gedeeltelijk gelijk, dan zal onze tegenstander, de overheid, de kosten van onze beroepsmatig verleende rechtsbijstand vergoeden. Dit vloeit voort uit de wet. De overheid betaalt onze kosten en u voor u is de rechtsbijstand gratis geweest. Bovendien krijgt u het boetebedrag terug van de overheid.

Heb ik dan in het geheel geen kosten?

Exact. Ons belang is uw belang: winnen. Alleen als wij voor u winnen, krijgen wij van de overheid een tegemoetkoming in de kosten. Ter illustratie hierbij enkele uitspraken waarin de staat is veroordeeld tot vergoeding van onze kosten.

Zijn er geen uitzonderingen?

Er is een uitzondering. Als u opdracht geeft, en wij nemen de zaak in behandeling, dan ontstaat er een overeenkomst. U kunt de overeenkomst voortijdig -dat wil zeggen voordat de hoogste rechter uitspraak heeft gedaan- beëindigen. In dat geval kunnen wij onze kosten (opmaken beroepschrift, verschijnen ter zitting, etc.) nooit meer via de reguliere weg (van de officier van justitie) vergoed krijgen. In dat theoretische geval laat ons beleid het toe aan u kosten in rekening te brengen. Uiteraard heeft u er zelden belang bij om een overeenkomst voortijdig te beëindigen: onze dienstverlening is immers onafhankelijk van de uitkomst van de procedure -of u nu wint of verliest- per saldo kosteloos.

Scroll naar top