Scanauto

Zeker wanneer u in de stad woont of werkt, heeft u de scanauto van de parkeerwacht vast al wel eens voorbij zien komen. Hoe werkt een scanauto? Veel gemeenten hebben deze auto ingezet als middel om parkeerboetes sneller uit te delen. Heeft u geen of te weinig parkeergeld betaald, dan ontvangt u van de gemeente de naheffingsaanslag parkeerbelasting. Deze boete kan als verrassing komen, want u ontvangt geen parkeerbon onder de ruitenwisser. Als specialist in verkeersboetes aanvechten, behandelen we in dit artikel het onderwerp hoe werkt een scanauto? Lees verder voor meer informatie.

Scanauto: hoge kans op parkeerboetes

Hoe werkt een scanauto? Een scanauto is een rijdende boetemachine die met camera’s zeer snel een hele straat kan afscannen op zoek naar parkeerders die in overtreding zijn. Neem de scanauto Utrecht, deze rijdt 7 dagen per week rond. Alle parkeerplekken worden regelmatig door de scanauto bezocht. Een taak die met parkeerwachter te voet onmogelijk zou zijn. Door de snelheid van controleren is de scanauto bij veel gemeenten populair. U leest over aantallen van 1200 gescande auto’s per uur! Een parkeerboete van een scanauto is echter aan te vechten. Ter voorbeeld noemen we een verhaal van een parkeerder in Arnhem.

Scanauto Arnhem: boete 63 euro, maar 2500 euro schadevergoeding!

In het AD staat een artikel over een automobilist die middels van de scanauto Arnhem een boete van 63 euro kreeg. Het artikel is van 2022, maar de boete was al in 2017 gegeven. De persoon had binnen de termijn bezwaar ingediend, maar de gemeente Arnhem had de brief te laat doorgestuurd waardoor zijn bezwaar als ongeldig bestempeld was. Het juridische proces duurde jarenlang! Veel te lang volgens de rechter, waardoor de man een schadevergoeding tegemoet kon zien van het bovengenoemd bedrag. Wat wij hiermee willen laten zien, is dat een boete aanvechten verstandig is wanneer u twijfelt over de correctheid ervan. Het verandert het systeem waarin mensen op een slordige manier behandeld worden. Wij van Boetejuristen zetten ons hier dagelijks voor in.

Parkeerboete aanvechten

Is een boete van een scanauto altijd terecht? Nee, zeker niet. Het klinkt allemaal heel objectief en eerlijk, maar een van de problemen zit in de tijd tussen de scanauto en de boete. Wanneer de scanauto gescand heeft hoeveel tijd heb je om een parkeerkaartje te kopen? Voorheen stuurde de scanauto een melding naar een parkeerwacht die daarna de boete uitschrijft. Er is een vastgesteld aantal minuten bepaald om u de kans te bieden na constatering alsnog de parkeerkaartje te kopen. Nu deelt de scanauto meestal de boete uit zonder parkeerwacht te voet. Stel u staat even stil op een parkeerplaats, maar zit nog in de auto. Of u was bezig met vertrekken, maar de scanauto heeft u gezien. Dit is niet eerlijk en daarom vechten wij gratis uw parkeerboete aan.

Hoe werkt een scanauto?

Een scanauto heeft een installatie op het dak die iedere auto scant. Per kenteken wordt gecontroleerd of het parkeergeld betaald is in het Nationaal Parkeer Register. Hoeveel minuten speling heeft u voor de parkeerboete? De aantal minuten die nog tussen de scan en de boete zit, moet u de kans geven uw parkeergeld te betalen. Bijvoorbeeld de gemeente Utrecht controleren handhavers van de gemeente op basis van foto’s de situatie. Er komt dus zeker nog mensenwerk aan te pas en hoewel de scanauto objectief lijkt te werken, zijn er nog veel fouten. We vertellen over die fouten graag meer.

Driekwart aangevochten boetes scanauto succesvol kwijtgescholden

De NOS heeft onderzoek gedaan en constateerde dat van de bezwaren tegen parkeerboetes maar liefst driekwart succesvol was. Dit onderzoek is gedaan voor scanauto boete Utrecht en Rotterdam. Ook voor andere steden waren de cijfers hoog. In Den Haag was dit cijfer een derde. Toch maakt lang niet iedereen bezwaar. Van Amsterdam zijn cijfers bekend. De scanauto Amsterdam schreef ruim 550 duizend parkeerboetes uit. Maar ongeveer 70 duizend mensen maakten bezwaar. Wel werden ongeveer tweederde van deze bezwaren als geldig verklaard en werd de parkeerboete kwijtgescholden.

Redenen om parkeerboete scanauto aan te vechten

Problemen liggen zoals eerder genoemd in het ontbreken van een menselijke factor. Iemand staat stil op een parkeerterrein, het duurt langer bij de parkeerautomaat, iemand is aan het laden en lossen. Een ontheffing, invalidenkaart of vergunning wordt niet gezien. Iemand wisselt van auto en de kentekenwijziging duurt langer bij de gemeente. De scheidingslijn van het parkeerreglement loopt dwars door een straat of een bewoner staat net buiten het parkeergebied geparkeerd. Allemaal voorbeelden waardoor er een fout kan ontstaan en uw boete onterecht kan zijn.

Hoe vaak rijdt een scanauto langs?

Hoe vaak komt scanauto langs? Dat verschilt per gebied. Wanneer u in een bepaalde straat woont of werkt, kunt u er wel een gevoel bij krijgen. Er is een concept ontstaan en dat is parkeerwekker.nl. Dit is een app die via een camera kan zien of een scanauto door de straat rijdt en vervolgens met een melding de eigenaar van de auto kan waarschuwen. Het bedrijf achter de app is echter door de rechter op de vingers getikt en moest stoppen. Het zorgt namelijk voor belastingontduiking, zoals het niet betalen van parkeergeld gezien kan worden. Aan de andere kant kunt u zeggen dat er nog veel mis is met hoe de scanauto werkt. Want wat ziet een scanauto? Die ziet een kenteken van een auto waarvoor geen of te weinig parkeergeld betaald is, maar mist een stukje context. Wanneer u wilt weten wat een scanauto precies ziet, bekijk dan deze video van Nieuwsuur.

Hoe snel boete na scanauto?

Nadat de scanauto uw auto als beboetbaar bestempeld heeft, kunt u een boete van de gemeente verwachten. Per gemeente kan het verschillen hoe snel u de boete krijgt. In de meeste gevallen is dit een kwestie van dagen of maximaal enkele weken. Wanneer u een boete heeft ontvangen, kunt u alvast kijken op de website van de gemeente. Zoekt u bijvoorbeeld op scanauto Tilburg, dan komt u de website van de gemeente Tilburg tegen. De gemeente zal u meer vertellen over de boete en geeft uitleg voor bezwaar maken. U kunt echter in plaats van zelf bezwaar maken dit via ons doen.

Gratis parkeerboete bezwaar via Boetejuristen

U kunt gratis parkeerboete bezwaar via Boetejuristen maken. Lees op onze pagina over bezwaar parkeerboete alles hierover. U kunt ook direct uw boete indienen zodat wij voor u aan de slag kunnen. Voor de meeste mensen zal dit de voorkeur hebben. Uw zaak wordt namelijk door een ervaren jurist behandeld en u heeft er geen omkijken naar. U heeft het voorbeeld gelezen van de scanauto Arnhem; zo lang wilt u toch niet met een bezwaar parkeerboete bezig zijn? Wij doen niets anders dan boetes aanvechten en pakken ook graag uw boete op. We doen dit geheel gratis, dus of de boete nu kwijtgescholden wordt of niet, u betaalt ons niets.

Scroll naar boven