Boete: zonder gordel rijden

Iedereen die op Nederlandse snelwegen in een auto zit, moet een gorden dragen. Zonder gordel rijden is verboden en kan leiden tot een hoge boete. De boete voor zonder gordel rijden wordt nogal eens uitgedeeld maar is niet altijd terecht. Is dat bij u het geval? Upload uw boete bij Boetejuristen om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen.

Zonder gordel of met gordel?

Als u een bekeuring heeft gekregen voor zonder gordel rijden, terwijl u wel een gordel droeg, dan kunnen we gratis bezwaar aantekenen tegen de bekeuring. Boetejuristen doet dit graag voor u. Stuur ons de beschikking én uw argumenten tegen deze boete toe en wij zorgen voor de rest. Boetejuristen zal altijd eerst het dossier opvragen. Aan de hand van het dossier kunnen wij bepalen of uw zaak kans van slagen heeft. Daarbij betrekken wij uiteraard uw argumenten. Houd er wel rekening mee dat bij een boete wegens het niet dragen van een autogordel de ambtenaar (politieagent) vrijwel altijd tot staandehouding zal zijn overgegaan. Die omstandigheid maakt de succeskans gemiddeld wat lager, omdat ons daarmee een succesvolle bezwaargrond is ontnomen.

Soorten boetes autogordel

Er is een aantal verschillende feitcodes beschikbaar voor het niet (correct) dragen van een autogordel. De meest voorkomende feitcodes bespreken we hier.

FeitcodeOmschrijvingBoete (auto, 2022)
R533Als bestuurder of passagier geen autogordel dragen€ 150
R535fKind jonger dan 12 jaar dat kleiner is dan 1.35 m. vervoeren zonder kinderbeveiligingssysteem (zitje, zitverhoger)€ 220
R535kKind jonger dan 12 jaar dat groter is dan 1.35 m. vervoeren zonder gordel€ 220
R535iMeer passagiers vervoeren dan er autogordels zijn€ 220
R535oaEen gordel dragen op een wijze die de beschermende werking ervan negatief beïnvloedt of kan beïnvloeden€ 150

Van deze feiten zien wij R533 (helemaal geen gordel dragen) en R535o (wel een gordel dragen, maar niet zoals het hoort) het vaakst bij ons binnenkomen. Er wordt nogal eens een fout gemaakt door politieagenten bij het hanteren van deze feitcodes. Een bezwaar is – alleen al daarom – verstandig.

Altijd gratis bezwaar tegen een “gordelboete”

Juridische procedures kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Wij begrijpen dat u daar niet op zit te wachten. Daarom werken wij op basis van no cure, no pay. We gaan voor winst en in dat geval betaalt de tegenpartij de kosten. Verliezen we toch, dan nemen wij onze eigen kosten voor onze rekening. U betaalt dus helemaal niets, ongeacht de uitkomst. 

Scroll naar boven