Verkeersboete

Een verkeersboete is een verzamelnaam voor boetes die worden opgelegd in het verkeer. Meestal gaat het dan om snelheidsboetes, roodlichtboetes, een boete voor niet handsfree bellen of verkeerd parkeren. Het grootste aantal boete’s wordt afgedaan via de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften, afgekort: Wahv. Deze wet wordt ook wel de ‘wet Mulder’ genoemd, naar de bedenker ervan. Soms gaat aan een beschikking van het Centraal Justitieeel Incassobureau (CJIB) een ‘aankondiging van beschikking’ vooraf. Dat hoeft niet: als u niet wordt staandegehouden, zoals bij de meeste snelheidsboetes, krijgt u direct een beschikking van het CJIB en geen aankondiging.

Strafbeschikking

Een kleiner deel van de boetes, maar voor zwaardere feiten, zijn strafbeschikkingen. Dit lijkt een klein beetje op het transactievoorstel. Meestal wordt een voorstel gedaan om een geldboete te betalen. Indien u betaalt, is de zaak afgedaan. Wel kunt u een strafblad krijgen. Betaalt u niet, en gaat u tijdig in verzet, dan komt de zaak meestal voor de rechter.

Verkeersboete aanvechten

Het is meestal verstandig bezwaar te maken tegen een verkeersboete. Ons advies is om tegen een Mulderboete altijd bezwaar te maken. U heeft er recht op dat de rechter de rechtmatigheid van de beschikking beoordeelt. U kunt dit zelf doen, maar ook laten doen. Wij raden u aan te kiezen voor een kantoor dat per saldo kosteloos rechtsbijstand verleent. Partijen die wél kosten in rekening brengen, doen dat vaak omdat zij niet worden aangemerkt als ‘derde die beroepsmatig rechtsbijstand verleent’. Daarvoor is namelijk juridische scholing vereist, en die ontbreekt.

Bezwaar maken

In de volksmond wordt ‘administratief beroep’ vaak aangeduid als bezwaar maken tegen een verkeersboete. Of u het zelf doet of laat doen, is van minder belang. Van groot belang is dat u niet afhaakt na de eerste afwijzing. Ga dus door als het beroep ongegrond wordt verklaard. Boetes worden pas dán veelvuldig alsnog vernietigd om uiteenlopende redenen: ook wegens drukte bij de kantonrechter.

Hoogte van de boete

De hoogte van de verkeersboete is niet relevant. Het advies is om altijd bezwaar te maken tegen elke boete, ook als u denkt dat de boete mogelijk terecht is opgelegd. 

> Ik wil direct mijn boete laten aanvechten door Boetejuristen!

Scroll naar top