Mulderboete (verkeersboete) herkennen en bezwaar maken

Onze experts gaan voor u kosteloos in (administratief) beroep tegen uw verkeersboete. Het moet dan wel gaan om een zogenaamde Mulderboete. Het begrip Mulderboete komt van de Wet Mulder, die eigenlijk de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften heet. Omdat oud-hoogleraar Mulder de grondlegger van deze wet is, wordt de wet vaak naar hem genoemd. Wij vertellen u hier hoe u een Mulderboete kunt herkennen, en hoe u bezwaar kunt maken tegen zo’n verkeersboete.

M in de rechterbovenhoek

Gelukkig maakt het Centraal Justitieel Incassobureau het niet al te moeilijk: rechtsboven staat een grote M. Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe een Mulderboete er uitziet. 

Zo herkent u een Mulderboete (verkeersboete). Hiervan worden jaarlijks zo'n 9 miljoen opgelegd. Uit bezwaarprocedures blijkt dat er véél fouten worden gemaakt.

Heeft u inderdaad te maken met een Mulderboete? Dan is nog van belang of de beroepstermijn nog niet is verstreken.

Beroepstermijn bezwaar Mulderboete (verkeersboete)

De termijn voor het indienen van beroep staat op de beschikking. Is deze termijn verstreken? Dan is de boete in rechte onaantastbaar en staat deze vast. Er is geen beroep meer mogelijk. Is de termijn nog niet verstreken? Geef onze juristen dan direct opdracht om bezwaar te maken!

Als u een aanmaning ontvangt, is de beroepstermijn verstreken. Als u de verkeersboete (zonder verhoging) niet heeft ontvangen, kunt u bellen met het Centraal Justitieel Incassobureau, CJIB. Het CJIB, gevestigd in Leeuwarden, is dan nogal eens bereid een nieuwe boete toe te sturen. De verhoging is dan van tafel én u heeft weer zes weken de tijd om bezwaar tegen de boete te maken. Of dat gratis door Boetejuristen te laten doen natuurlijk.

Verkeersveiligheid of melkkoe?

Per jaar worden ongeveer 9 miljoen verkeersboetes opgelegd. Daarmee is de vraag gerechtvaardigd of dit de verkeersveiligheid dient, of de Staatskas spekt. Vermoedelijk zijn beide waar. Als de pakkans hoog is, en er gehandhaafd wordt, zullen verkeersdeelnemers zich meer houden aan de regels. Toch lijkt er op, bijvoorbeeld bij een boete voor een kleine snelheidsovertreding of een roodlichtboete met 0,4 sec. rood licht, dat Mulderboetes ook bedoeld zijn om de overheidsbegroting rond te krijgen.

Door focus op efficiëntie meer fouten

Boetejuristen maakt al meer dan tien jaar bezwaar tegen Mulderboetes. Wij merken dat de focus op efficiëntie – dat wil zeggen zoveel mogelijk boetes opleggen met beperkte middelen – de kans op fouten vergroot. Bij flitsboetes komt er geen politieagent meer aan te pas. En u moet maar aannemen dat de bebording in orde was en de apparatuur naar behoren functioneerde. Wie dat wil aannemen, moet geen bezwaar maken. Bent u echter een kritische burger, dan laat u de rechtmatigheid van de boete altijd toetsen. Onze juristen vragen altijd het dossier op en beoordelen zo de succeskans.

Bezwaar Mulderboete (verkeersboete) loont

Bezwaar maken was nog nooit zo eenvoudig. U dient uw zaak gratis bij ons in en Boetejuristen doet de rest. De overheid krijgt zo een lesje in efficiëntie. Pas na ontvangst van het dossier kunnen wij de succeskans beoordelen. Als de boete terecht is, sluiten wij het dossier. Wij zijn er niet op gericht om zand in de molen te strooien. Maar als wij een fout ontdekken, kunt u er vanuit gaan dat wij alles uit de kast halen om de boete van tafel te krijgen.

Geweldig *****

HuibertHJ op 19 februari 2022

“Zelf ingesteld bezwaar tegen verkeersboete werd -met verdraaiing van feiten – ongegrond verklaard. Boetejuristen/zaakrecht wist(en) hier succesvol doorheen te prikken en zo werd de zaak gewonnen.”

Goed ****

Verweij op 27 april 2022

“Als de zaak in behandeling wordt genomen is het meestal met succes. Ben daar zeer content mee”

Geweldig *****

Driss op 20 februari 2022

“Topservice! Boete van 350 kwijtgescholden dankzij boetejuristen. Als er wat verandert krijg je altijd een status update. Ben heel tevreden. En t mooiste van alles is: het kost mij niks. Boetejuristen wordt door de overheid betaald als ze de zaak winnen en dat gun ik ze van harte.”

Scroll naar boven