Feitcode

Door aan een overtreding een feitcode te koppelen, kan de overheid snel en duidelijk beboeten. Het kan goed zijn dat u een overtreding begaan heeft en daarvoor beboet wordt, maar dat u zich afvraagt welke feitcode wat betekent. Wat is een feitcode en welke betekenis hebben ze? Als specialist in bezwaar maken tegen boetes weten wij hier alles van. Heeft u nu een boete met een feitcode ontvangen? Kies dan voor Boetejuristen om bezwaar te maken tegen uw boete. Lees verder om meer te weten te komen over welke feitcode voor welk delict staat.

Wat is een feitcode?

Een feitcode staat voor een feitgecodeerde zaak. Wat zijn feitgecodeerde misdrijven? De meeste verkeersovertredingen hebben een feitcode. Ook overtredingen zoals vissen zonder vergunning, veroorzaken van overlast, vandalisme etc. hebben een zogenoemde feitcode. Het voordeel van feitcodes is dat ze vaak een vast boetetarief hebben. Het College van procureurs-generaal stelt deze vast. De feitcodes zijn te lezen in ‘Tekstenbundel voor misdrijven, overtredingen en Muldergedragingen’ en in het feitcode boekje van de agent.

Welke feitcode staat voor welke zaak?

Om een beeld te geven van welke feitcode voor welke zaak staat, geven we een aantal voorbeelden.:

  • Feitcode d517: het niet kunnen tonen van identiteitsbewijs.
  • Feitcode r315b: deze wordt gegeven voor parkeren op een ander terrein dan de rijbaan, vaak is dit een stoep of fietspad.
  • Feitcode r584: het parkeren in een zone met parkeerverbod.
  • Feitcode r495: parkeren van een camper, caravan, aanhangwagen etc. voor een ander doel van verkeersdoeleinden, langer dan drie opeenvolgende dagen of in een gebied waar dit vanwege uiterlijk aanzien niet toegestaan is.
  • Feitcode r312c: niet op de voor u, als snorfietser, verplichte weg rijden.

Wat is een feitcode: bekijk per jaar het juiste boekje

Wat is een feitenboekje? Het feitenboekje is een andere benaming voor het feitcode boek. Per jaar kan het feitenboekje anders van inhoud zijn. Doordat het feitenboekje 2022 online ingezien kan worden, is er openheid over de feitcodes. Wel is de informatie beperkt. Wanneer u een duidelijk beeld van de overtreding wilt en wilt weten wat redenen zijn voor bezwaar tegen de feitcode, neem dan contact met ons op. Als jurist hebben wij meer inzicht op basis van onze jarenlange ervaring. We doen dit werk inmiddels meer dan 10 jaar!

Gratis bezwaar maken tegen uw boete

Tegen Mulderboetes, te herkennen aan de letter M bovenaan de beschikking, kunnen wij altijd bezwaar maken. Ook de meeste andere boetes, van welke feitcode dan ook, kunnen wij in behandeling nemen. Wij kijken wel altijd wat de kans van slagen is. Wat is een feitcode voor ons als jurist? Het is een goede indicator om snel eerdere zaken met die van u te vergelijken. Wij kunnen dan kijken of factoren uit eerder gewonnen zaken ook op u van toepassing zijn.

Maak nu direct bezwaar tegen uw boete

Vraag u dus niet langer af “Wat is een feitcode?” maar vraag uzelf af of de boete wel terecht is. Wij denken daarin graag met u mee. En nogmaals, onze dienstverlening is geheel gratis. Wanneer de boete nietig verklaard wordt, dient de overheid onze proceskosten te betalen. Was de boete toch terecht? Ook dan is onze dienstverlening voor u gratis.

Scroll naar boven